palmiyemerkezi
anasayfa
ayinbitkisi
arsiv
bos1
baglantilar
iletisim
kitap
palmiye böceði
basýnda
siteyioneriniz
harita
sorular ve cevaplar
ulasim
lisan seç
intro
bos2
bos2
bos2
2005-AYIN BİTKİLERİ
2004 YILI ARŞİVİ 2005 YILI ARŞİVİ 2006 YILI ARŞİVİ
2007 YILI ARŞİVİ 2008 YILI ARŞİVİ 2009 YILI ARŞİVİ
   2010 YILI ARŞİVİ  
 

Konu başlıklarına tıklayarak ilgili bilgiye erişebilirsiniz.

      OCAK...............Crassula ovata-mücevher bİtkİSİ                 

                                          ŞUBAT.............Phoenix reclinata-senegal HURMASI

                                           MART..............Euryops virgineus-bal yuropsİ

                                           NİSAN.............Solanum Rantonnettii variegata-alacalI mavİş 

                                           MAYIS.............Tulbaghia violaceae-sosyete sarImsağI
                                           HAZİRAN........SABAL PALMİYELERİ-sabal palmİyelerİ
                                           TEMMUZ........Eichhornia crassipes-su sümbülü
                                           AĞUSTOS.......LİVİSTONA PALMİYELERİ-LİVİSTONA PALMİYELERİ
                                           EYLÜL.............Synadenium grantiI-SİNADENYUM
                                           EKİM...............Cryptostegia GrandiflorA-KAUÇUK SARMAŞIĞI
                                           KASIM............Momordica chantiA-KUDRET NARI
                                          ARALIK..........LithopS-YAŞAYAN TAŞLAR
PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER-AYIN BİTKİSİ                    ARALIK     2005

Kasım ayında hafif bir don geçirdik, her zamanki gibi yaprakları ilk donan bitkiler, Muzlar (Musa parasidica), Kanalar (Canna indica), Uyuyan Çin Gülü (Malvaviskus arborea) ve Kısmet Ağaçları(Clerodendrum bungei) oldu.  

Botanik Bahçesi bölümünde, uzun tropik meyve ve ağaçların dikileceği yaklaşık 310m², tepe yüksekliği 7metre olan bir sera yapımına başlandı.

Çöl Gülü (Adenium obesa)dan bu yıl da, yapay dölleme ile tohum almayı başardık. Kaktüs Evi’nde dikili olan Yaşayan Taşlar (lithops) lar çiçek açtı, bunlara da yapay dölleme uygulandı.  Dombeya ağaçlarımız (Dombeya burgessiae) ve Yol Hatmi’ler (Hibiscus mutabilis) çiçek açtı.

AYIN BİTKİSİ : YAŞAYAN TAŞLAR (Lithops)                               ARALIK     2005

Bu bitkilerin anavatanı, Güney Afrika ve Namibia'dır. Çakıl taşlarına benzediklerinden, yaşayan taş olarak adlandırılmışlardır. Her bitki, ortada ince bir çizgi ile ayrılan iki adet, etli yapraktan oluşmaktadır. Yapraklar bitkinin bulunduğu ortama göre, gri-yeşil den kahverengine kadar değişir, şekilleri  silindirik, üst yüzleri pürüzsüz düz veya hafif bombelidir. Yaprakların üst yüzlerinde, koyu renkli lekeler veya yuvarlak noktalar bulunur. Bitki, bu koyu renkli lekeler arasında bulunan, pencere adı verilen ince kısımlardan,  fotosentez için gerekli ışınları alır.

 Lithops lar tek bitki olarak görülebildikleri gibi, bazen  kardeşlenme göstererek grup yapabilirler. Boyları ve genişlikleri 5 yaşında 3cm e ulaşır. Doğada çiçeksiz zamanda, kaya arasında ve toprakta hiç dikkati çekmezler, ancak çiçekli olduklarında, uzaktan bile kolaylıkla görülebilirler. Bulundukları coğrafi bölge özelliklerine bağlı olarak, kışın dinlenme süresince hiç su almazlar. Yazın az su ile idare ederler. Bu nedenle, kuzey yarı kürede Nisan-Eylül arası büyüme devreleridir, aşırıya kaçmadan sulamak gerekir, sonbahar ikinci yarısında sulama tamamen kesilmelidir. Bitkiler sonbaharda çiçek açarlar. Çiçekleri genelde bitki çapından büyük, sarı veya beyazdır. Dona dayanıklı değillerdir. İdeal olarak 7C dereceden soğukta kalmamaları uygun olur, bununla birlikte 1C dereceye kadar dayandıkları bildirilmiştir.

 

Sayfa Başı

 

PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER-AYIN BİTKİSİ                        KASIM 2005

2 Ekim günü, aşırı yağmur nedeni ile bahçemizde sel meydana geldi. Bahçe kuzeyinde su yüksekliği yer yer 70-80cm i buldu. İlk 24 saat içinde sular  belirgin olarak çekildi ve iki gün sonra her yer normale döndü.

8 Ekim cumartesi günü, Kaktüs Evi ve Zakkum Kafe inşaatında emeği geçenlerle, personelimiz ve ailelerinin katıldığı bir iftar yemeği düzenlendi. Yüksek Lisans çalışması nedeni ile aramızdan ayrılan Peyzaj Mimarı Aylin Ataseven veda için yemeğe katıldı. Yeni Peyzaj Mimarımız Dilek İşcan da aynı gün ailemize katıldı. Zakkum Kafe’de, samimi bir havada geçen  yemek sonrasında,  bahçenin kuruluşuna başlanıldığı ilk günden beri çalışan, Ali  Akpınar’a   Baş Bahçıvan Sertifikası, vatani görevlerini, Köyceğiz’de Jandarma olarak yaparken, komutanlarıtarafından bir meslek kazanmaları için Merkezimize gönderilen ve 3 aylık kursu tamamlayan, Onb.Ahmet  Keleş ve Er Ahmet Nuri Acar’a Bahçıvanlık Sertifikaları verildi.

Dr. Luc-Olivier BRUN ile yapılan yazışmalardan sonra, Mısır’dan kontrolsüz olarak giren, infeste Palmiyeler için tedbir alınması konusunda, 14 Ekim’de, Karantina Genel Müdürlüğüne bir ihbar mektubu gönderildi. 5 Kasım tarihine kadar adı geçen Genel Müdürlükten herhangi bir yanıt alınmadı. Bu konuda ayrıntılı bilgi  sitemizde mevcuttur.

Kış hazırlıkları kesintisiz sürerken, acilen 180 metrekare bir sera kuruldu ve dona duyarlı, kaktüs ve sukkulent bitkilere tahsis edildi. Önceki yıllarda su altında kalan bir alanda bulunan, 50 adet Senegal Hurması çıkarılıp, Kasım ayı içinde geçici bir sera kurulacak bu 300metrekare alana 60cm yüksekliğinde dolgu yapıldı.

Palmiye ve diğer bitkilerin tohumları toplanmaya başladı, yeni tohum listemiz  hazırlandı.

AYIN BİTKİSİ: KUDRET NARI (Momordica chantia)                        KASIM 2005

Kudret Narı tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da, Asya, Karayip Adalarında doğal olarak bulunan, Güney Amerika ve Uzak Doğuda ise özellikle, gıda ve ilaç olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Tek yıllık , tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan Kudret Narı, yaz aylarında çiçek açar.  Yaprakları, yelpaze şeklinde, loplu, kenarları dişlidir. Sarı renkli küçük çiçekleri, erkek veya dişi olarak, ayrı saplar üzerindedir. Meyveleri önce yeşil, olgunlaşınca turuncu-kırmızı renkte, 10-20 cm uzunluğunda, geniş bir mekik seklinde olup, üzerleri girintili çıkıntılı ve pürtüklüdür. Meyve olgunlaşınca, kabuğu 3 ayrı parça halinde, geriye bükülerek çok sayıda, kırmızı-kahverengi veya beyaz renkli çekirdekleri ortaya çıkar. Tohumları (çekirdekleri) 7-10mm boyunda, yassı ve pütürlüdür. Latince’de momordica ısırmak anlamına gelir, yapraklarının adeta yenik gibi durmasından dolayı bu isim verilmiştir. Bitkinin bütün kısımları ve öz suyu çok acıdır.

Kudret narının meyve ve yaprakları, mineral ve vitaminler bakımından zengindir. Özellikle demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir. Ancak bu maddelerin ne kadarının hazırlanan sıvıya geçtiği ve alınan gıda veya sıvıdan ne kadarının barsaklardan emildiği bilinmemektedir. KUDRET NARININ ŞİFALI ÖZELLİKLERİ VE NE ŞEKİLDE KULLANILDIĞINI GÖRMEK İÇİN LÜTFEN BAĞLANTIYI TIKLAYINIZ...>>>

 

Sayfa Başı

 

PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER-AYIN BİTKİSİ                          EKİM  2005

Eylül ayı yoğun olarak, bitkilerin şaşırtılması ve Palmetum bakım çalışmaları ile geçti. Kaktüs Evi bitkileri bakım ve budamaları yapıldı. Temmuz ve Ağustos aylarında, aşırı sıcaklardan bunalıp, durağan döneme giren bitkiler, hızla büyümeye başladılar.

Tohumdan yetiştirdiğimiz, Syagrus romanzoffianum palmiyesi ilk çiçeğini açtı. İlk defa Cennet Kuşu Çiçeği (Strelitzia regina), Cüce Cennet Kuşu Çiçeği    (Strelitzia juncea) ve Dev Cennet Kuşu Çiçeği (Strelitzia nicolai) dan tohum elde ettik. Ülkemizde Arı Kuşu olmadan da Starliçelerin tohum yapabildiklerini göstermiş olduk.

Guava (Psidum guava), küçük ve büyük meyvalı türlerinin, Jöle Palmiyesi (Butia capitata), Arap Hurması (Phoenix dactylifera), Diken İnciri (Ficus indica), Kudret Narı (Momardica charantia) meyveleri olgunlaştı.

Emekliliğini isteyerek, aylardır istirahate çekilen, yaşlı ve emektar Tom’un, kapı nöbeti görevini, Karabaş aldı. 9 ayını dolduran Boncuk da vekaleten yürüttüğü uluorta havlama görevine asil olarak atandı. Yeni atamalarla Güvenlik elamanı sayısı da 7 ye yükseldi (Güvenlik sayfamıza bakmak için tıklayınız...>>>).

 YENİ :  Türkçe Bahçe –Bitki Kitapları

BİR BAHÇE KURUYORUM” adlı kitabın yazarı, Sanat Galerisi Yöneticiliği yanında, amatör ve gönülden bahçıvan Gülnar Önay’ın, bahçecilik konusunda ikinci kitabı “BAHÇEM VE BEN” Mart 2005 de Remzi Kitabevi tarafından basımı yapılarak satışa sunulmuştur.

Bitki Dünyası ile ilgili en güzel Türkçe diziyi gerçekleştiren, Nejat Ebcioğlu, “SAĞLIMIZ İÇİN YARARLI BİTKİLER”, “SALON VE BALKON BİTKİLERİ”, “SEBZE VE MEYVELER”, “BİR YILLIK VE ÇOK YILLIK BAHÇE ÇİÇEKLERİ” kitaplarından sonra, geçtiğimiz  Eylül ayında dizinin 5. eserini de okuyucularının istifadesine sunmuştur. Yazarın “Ağaçlar, Ağaççıklar, Çalılar vb. BAHÇE SÜS BİTKİLERİ” adlı bu eseri de,  Remzi Kitabevi tarafından basılarak satışa çıkmıştır.

Her iki yazarı da, çok emek vererek yazdıkları, ülkemizde büyük bir açığı dolduran, özgün eserleri için kutluyor, eserlerinin devamını diliyoruz.

AYIN BİTKİSİ: KAUÇUK SARMAŞIĞI (Cryptostegia Grandiflora)   EKİM 2005

Cryptostegia’lar  Asclepiadaceae ailesinden iki tür bitkidir. Tropik Batı Afrika ve Madagaskar kökenlidirler. Her iki tür de sarmaşıktır, kauçuk kıvamında sütlü, zehirli bir sıvıları vardır. Eskiden kauçuk elde etmek için kullanılmışlardır. Sarmaşık olmalarına karşın, budama ile, çalı formunda muhafaza edilebilirler ve, çok güzel bir çit yapmak için kullanılırlar. Tuzlu suya dayanıklı olduklarından, deniz kenarı bahçelerde çit bitkisi olarak da önemleri vardır. Her iki bitki de dona dayanıksızdır, hafif dondan sonra, yaprakları yansa da tekrar gövdeden sürerler.

Kauçuk Sarmaşığı (Cryptostegia Grandiflora) Tropik Batı Afrika kökenlidir. Kalın ip şeklindeki gövdeleri ağaçlara sarılarak, 8-12 metreye kadar uzayabilir. Yaprakları, oblang, parlak-yeşil, 8-10cm uzunluğundadır. Yaprak damarları, koyu yeşil yaprak rengine göre, daha soluk yeşildir. Çiçekleri 3-5cm uzunluğunda, pembe-leylak rengidir, solduklarında beyaz renk alırlar. Bütün yaz boyunca açarlar.

Palmiye Merkezi’ne tohumları, 2004 yılında Havana Botanik Bahçesinden getirilmiş, ilk çiçeklerini 2005 Eylül ayında açmışlardır. Ekim 2005 de sınırlı sayıda satışa sunulmuşlardır.

Madagaskar Kauçuk Sarmaşığı (Cryptostegia madagascariensis),  Kauçuk Sarmaşığına çok benzer, aynı yüksekliğe erişir. Madagaskar Kauçuk Sarmaşığı yapraklarının damarları kırmızıdır, çiçekleri biraz daha gösterişlidir ve solduklarında da rengini muhafaza ederler.

Sayfa Başı

 

 
PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER-AYIN BİTKİSİ                         EYLÜL 2005

3 Ağustos 2005 tarihinde, Karaca Arboretumunda düzenlenen, “Milli Bitki Koleksiyonlarının Oluşturulması ve Uygulanması gereken Kriterler” konulu toplantıya, Palmiye Merkezi’ni temsilen Dr Ragıp Esener katıldı. Toplantıya öncülük eden, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi müdürü Prof.Dr. Adil Güner, TEMA Vakfı Kurucu Başkanı Hayrettin Karaca, TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit , İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Ekrem Sezik ve Karaca Arboretum Müdürü Zir.Yük. Müh. Habibe Güler yanında, çeşitli üniversitelerden bilim adamları katıldı. Palmiye Merkezi, ağırlıklı olarak egzotik bitki üreticisi olmasına karşın, oluşturduğu Botanik Parkında bir bölümü, Üniversitelerden gönderilecek “Tükenmekte olan Endemik Tür bitkilerin” üretimlerinin sağlanması ve sergilenmeleri için ayırıp, bakımını üstlenebileceğini bildirdi.

 

 

5-6 Ağustos tarihlerinde, 2004 yılı Stajyerlerimizden Peyzaj Yüksek Mimarı Aynur ve eşi Peyzaj Yüksek Mimarı Takuma Minato balaylarında, Merkezimizi ziyaret ettiler. Ziyaretleri sonrası, Japonya’da çalıştıkları, Takuma’nın babasına ait Peyzaj Şirketine geri dönen çift, deneyimlerini arttırdıktan sonra Türkiye ye yerleşeceklerini söylediler. Genç Minato'lara başarılı, sağlık ve mutluluk dolu bir gelecek diliyoruz.

AYIN BİTKİSİ :SİNADENYUM -alacalI sİnadenyum               EYLÜL  2005                   (Synadenium grantii - Synadenium grantii var. Rubrum)

Afrika kökenli, sütleğenlerden, dolgun, parlak, yeşil yapraklı bir bitkidir. 400-500cm boya ulaşabilir. Hızlı büyümesi, yapraklarının çok gösterişli olması nedeni ile soğuk bölgelerde, iç mekan bitkisi olarak yetiştirilir. Don olmayan iklimlerde, tercih edilecek bir dış mekan bitkisidir. Kışın yaprak dökmektedir. İç mekanda, soğuk görmeyen bitkilerin kışın da büyümelerine devam ettikleri ve yapraklarını dökmediklerini gözlemledik. Merkezimizde uzun yıllardır yetiştirilmesine karşın, yanlış adlandırılma nedeni ile şimdiye kadar Ficus radiata olarak satışı yapılmıştı. Bu yanlışı düzeltiyoruz. Bu bitkinin kırmızı-yeşil alacalı yapraklı (variegata) formu da bulunmaktadır. Bu varyetenin adı Synadenium grantii var. Rubrum dur.

Bitkinin süt beyaz renkli, kıvamlı sıvısı toksiktir. Sütsü sıvı değdiğinde deride ve gözde hemen veya kısa bir süre sonra yanma, kızarma ve ender olarak büller (su toplanması) oluşabilir. Ağızdan alındığında dil, dudaklar ve boğazda aynı belirtiler görülür. Bitki toksik bitkiler sınıfında olmasına karşın, yaygın olarak süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Küçük çocuk olan evlere önerilmez. Palmiye Merkezi deneyimimizde, bu bitki üretim ve bakımı yapan personelde, şimdiye değin, herhangi bir reaksiyon görmedik.

Sayfa Başı

 

PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER-AYIN BİTKİSİ                 AĞUSTOS    2005

 

Temmuz ayı, Zakkum Kafe eksiklerinin tamamlandığı, yeni türlerin yoğun bir şekilde dikildiği ve şaşırtıldığı bir süreç oldu. 2005 yılı palmiye dikimi, yeni dikilen 25 tür (13 tür Merkezimizde ilk üretim) ile tamamlanmış oldu. Diğer bitkilere ait, dikilen tür tohum sayısı, bu yıl yeni bir rekorla 120 yi aştı.

Peyzaj Mimarımız Aylin Atasever, Muğla Üniversitesinde yüksek lisans çalışmasına başlamak üzere Merkezimizden ayrıldı. Atasever’e akademik hayatında da başarılar diliyoruz. Bu yıl ilk uygulaması yapılan Bahçıvanlık kursuna, İlçe Jandarma Komutanlığından  katılan,  Jandarma Ahmet Nuri Acar ve Jandarma  Onb.Ahmet Keleş, sertifika almaya hak kazandılar.

AYIN BİTKİSİ : LİVİSTONA PALMİYELERİ                                    AĞUSTOS  2005

Kuzeydoğu Afrika, Güney Arabistan, Himalaya dağları, Ryukyu adalarından, Endonezya, Malezya, Yeni Gine, Solomon adaları ve Avustralya'ya kadar uzanan bölgede bulunan, tek gövdeli, 28 türden oluşan bir gruptur.

AVUSTRALYA YELPAZE PALMİYESİ  Livistona Australis

Avustralya 'nın doğu kıyılarında bulunur. Yerliler tarafından palmiyenin sürgün ucu yendiği için “lahana palmiyesi” denilmektedir. Koyu renkli gövdeleri 20 metreye kadar uzar. Derin bölmeli yelpaze yapraklarının sapları dikenlidir. 12­-25 mm uzunluğunda olan meyveleri kırmızı-kahverengi veya siyahtır. Bulvar ağaçlandırmasında kullanılan, gösterişli palmiyelerdir. Dona dayanıklıdır, Palmiye Merkezinde -7C dereceye dayanmışlardır.

 ÇİN YELPAZE PALMİYESİ Livistona Chinensis

 

Kökeni Güney Çin'dir. Yetişkin palmiye­nin gövde kalınlığı 30cm, yüksekliği 12 metreye ulaşır. Yaprakları aşağıya doğru sarkıktır, "Fıskiye Palmiyesi" adı da verilir. Yaprakların yalnız uçları segmentlere ayrılırlar, çiçekleri krem rengidir. Meyvesi oval, mavimsi yeşil renkte ve 12- 15mm uzunluktadır. Çin livistonası gölgeye dayanıklıdır, Avrupa’da sıklıklıkla iç mekan palmiyesi olarak kullanılmaktadır. -4C dereceye dayanır, -7C derecede yaprakları soğuktan donmaktadır. Ilıman iklim bölgelerinde büyümeleri yavaştır, boyları da 4 metreyi geçmez.

 Merkezimizde Livistona australis , Livistona chinensis haricinde Livistona decipiens , Livistona muelleri, Livistona rigida, Livistona rotindifolia ve Livistona saribus da bulunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

Sayfa Başı

 

 

 

 

 

PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER-AYIN BİTKİSİ                   TEMMUZ   2005

Haziran ayı çalışmaları yoğunluğunu, Zakkum  Kafe ve çevre düzenlemesi oluşturdu. Bunun dışında yeni türlerin üretimine her zamanki gibi ağırlıklı olarak devam edildi.

MNG Kargo ile yaptığımız anlaşma ile uzaktaki siparişlerin uygun bir ücretle taşınması sağlandı, bu sayede Ankara, İstanbul ve diğer kentlerden alınan küçük siparişler de karşılanmaya başlandı.

Personelimizden Fırtına Badur’un babası, sekreterimiz Sevda Badur’un kayınpederi  Yılmaz Badur’u 9 Temmuz tarihinde kaybettik, merhuma tanrıdan rahmet, ailesine sabır dileriz.    

 

Fotoğraflarda, kana koleksiyonumuzdan ve  Zakkum Kafe düzenlemesinden örnekler görülmektedir, Merkezimiz Botanik Parkı’na ziyaretçileri bekliyoruz.

                                           

AYIN BİTKİSİ-YÜZEN SU SÜMBÜLÜ (Eichhornia crassipes)     TEMMUZ 2005

Su bitkilerinin en güzellerindendir. Parlak yuvarlak yaprakları, şişkin gövdeleri, ve uzun siyah yumak  yapan, yüzen kökleriyle ilgi çekici bir bitkidir.  Hava bölmeleri olan  gövdeleri sayesinde su üzerinde yüzerler. Uzun siyah yumak  yapan kökleri, balıkların üremesi  için çok uygun bir ortam yaratırlar. Eflatun çiçekleri yaz aylarında  açar.

 

 

Tropik bir bitki olduğu için dona dayanıklı değildir. Kış bahçelerinde ve akvaryumda ideal bir bitkidir. Tropiklerde sıcak sularda son derece hızlı çoğalırlar.  Orta Doğu ve Afrika’ya, gemi pervanelerine  takılarak gelen bu bitkiler bir çok su kanalı hatta Nil nehrini kaplamış ve su trafiğini aksatmışlardır.

Üretimleri yana verdikleri kardeşlerin ayrılmasıyla yapılır.Ülkemizde yazın dış mekanda havuzlarda yetiştirilen bu bitkinin, kışın iç mekana alınıp korunması gerekmektedir.

 

 

Sayfa Başı

 

PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER- AYIN BİTKİSİ              HAZİRAN  2005

26-27 Mayıs 2005 tarihlerinde İzmir de, Ege Üniversitesinde düzenlenen 1.Ulusal Botanik Bahçeleri sempozyumuna Palmiye Merkezini temsilen Dr Ragıp Esener ve Peyzaj Mimarı Aylin Atasever katılmışlardır. Dr.Ragıp Esener, Merkezin gelişim süreci ve mevcut durumu hakkında, Pey.Mim. Aylin Atasever Merkezin tropik ve subtropik meyveleri ile ilgili iki bildiri sunmuşlardır.

 

Kaktüs Evi iç dikimleri 1000i aştı, tür sayısı ise 300 dolayına ulaştı. Dış çevre düzenlemesi için bu yıl yapılan dikimler 2000 sayına ulaştı. Merkezimizde çalışan Peyzaj Mimarı Emre Çakır işten ayrıldı. Botanik Park’ın 20 haziran05 da açılması için hazırlıklara devam edildi.

 

Mayıs ayında açan çiçeklerimizin, bazılarının fotoğraflarını aşağıda görmektesiniz.

AYIN BİTKİSİ : SABAL  PALMİYELERİ                                      HAZİRAN  2005

Güney ABD' den Venezuella'ya kadar uzanan kurak düz alanlar, kumsal sahillerde veya bataklıklarda yetişen tek gövdeli, 14 türdür. Sahal türleri soğuğa dayanıklı, güneş seven, yelpaze yapraklı palmiyelerdir. Tropikal ve Subtropikal bölge kökenli değişik türler, kumlu topraklara veya bataklıklara alışabilirler. Hatta hafif donlara dayanıklıdırlar. Geniş gövdeli bu palmiyelerin üzerinde, kahverengi ölü yapraklar uzun zaman asılı kalır ve gövdenin büyük bir kısmını kapatırlar.

Verimli toprakta iyi sulanırsa, gelişmeleri hızlıdır. Kurak bölgelere de adapte olabilirler. Sabal minor küçük olduğundan saksı için diğerlerinden daha uygundur. Bununla beraber 30-50cm çapındaki geniş saksılar tercih edilmelidir. Bitkiler hermafrodit’tirler. Döllenme aynı bitkide gerçekleşir.

SABAL PALMETTO  (Lahana Palmiyesi, Sabal Palmiyesi )

Güneydoğu ABD kökenlidir.Florida ve Carolina’da yaygın olarak görülür. Boyu 20 metre uzunluğa erişir. 30-45cm çapındaki gövde, dökülen yaprakların yara izleriyle kaplıdır. Tepede 30 kadar geniş, yeşilden mavi-yeşilimtırağa değişen kosta palmat, yelpaze yapraklar vardır. Donuk yeşil renkteki 2 metre uzunluğundaki bu yapraklar uzun bir sap üzerinde bulunurlar. Meyve rengi siyah çiçek rengi beyazdır. Çiçek sapları da uzundur. 1Omm çapındaki meyveler parlak kahverengi veya siyahtır. Bu palmiye türü min -12°C ye kadar dayanıklılık gösterir. Palmolive marka, sabun, şampuan ve ürünlerinde bu palmiyenin tohumları kullanılmaktadır.

SABAL MINOR     (Cüce Palmetto, Cüce Sabal)

 

Güneydoğu ABD kökenlidir. Bodur bir türdür, gövde genelde toprak altındadır, nadiren 2m 'yi geçer. Genelde her tür toprağa adapte olabilir. Gövde dökülen yaprakların yerinde oluşturduğu kaba yara izleriyle kaplıdır.

 

 

 

 

 

 

 

Tepede 8-20 adet mavi-yeşil yelpaze yapraklar bulunmaktadır. Yaşlanan yapraklar aşağıya doğru sarkarlar. Çiçek sapları yaprakların üzerine uzanır. Çiçekler beyazdır. Meyveler siyah renkte, 7mm uzunluğundadır. Sabal palmetto ya göre soğuğa daha dayanıklıdır, -18 °C soğuğa dayanmaktadır.

 

 

 

Merkezimizde bulunan diğer sabal türleri:. Sabal bahamensis, Sabal domingensis, Sabal rosei, Sabal texensis, Sabal umbralicefera.

Sayfa Başı

 

PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER- AYIN BİTKİSİ               MAYIS      2005

Nisan ayında Kaktüs  Evi ve Tropik Meyve Bahçesi dikim çalışmaları tamamlandı. Kaktüs Evi’ne 270 üzerinde tür kaktüs ve sukkulent bitki dikildi. Kaktüs evin doğu yanında bulunan 70m² alana 17 tür tropik , subtropik ve ilginç meyve fidanı dikildi. Zakkum Kafeterya ve tuvalet inşaatları bitirildi. Rüya Bahçesi havuzlarının bakımı yapıldı. Su bitkileri koleksiyonu çeşit ve adet olarak arttırıldı. Botanik Bahçesinin 1 haziran05da açılması için çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir.

 

Nisan ayında dikilen 55 tür bitki tohumu ile, bu yıl tohumdan üretim programına alınan 120 yi aşkın tür bitki tohum dikimi büyük ölçüde tamamlandı.

 

Bu ay ilk defa kısıtlı sayıda Koi balığı satışına başlandı.

 

KAKTÜSEVİ, 01 haziran05 2005 te açılması planlanan Palmiye Bahçesi "Palmetum" kapsamında, kaktüs ve sukkulent bitkilerin sergilenmesi amacıyla inşa edilmiştir. Kaktüs Evi, 1990’lı yıllardan beri merkezimizin tohumdan yetiştirdiği, ülkemizden ve dünyanın değişik ülkelerinden toplamış olduğu kaktüs ve sukkulent bitkilerden oluşmaktadır. Koleksiyonun zenginleştirilmesine katkıları dolayısı ile özellikle Mak.Müh.Turan Baykal, Kaktüs yetiştiricisi Taner Angay  ve VSP çiçekçilik Antalya şubesinden Pey.Mimarı Nurcan Yeter hanıma teşekkürlerimizi sunarız. Bahçenin konumu nedeni ile, sel baskını ve taban suyunun olumsuz etkilerinden korumak amacıyla yerden 1,5-2,5 m yükseltilen Kaktüs Evi  240m²  alan kaplamaktadır. Kaktüs ve sukkulentlerin çok gereksinim duydukları faktörlerden biri olan hava sirkülasyonun sağlanması ve uzun boylu bitkilerin yetiştirilmesi amacıyla 7m yüksekliğindedir. Kaktüs Evi çevresinde, yaklaşık 100 türü dış mekanda, geri kalanları daha hassas olmaları nedeniyle iç mekanda sergilenmektedir. Ev içine dikilen bitki adedi 922 yi bulmuştur, Dış mekan dikimleri halen devam etmektedir. Koleksiyon yoğun olarak Opuntia, Mammillaria, Sedum, Euphorbia, Agave ve Aloe ‘lerden oluşmaktadır.

   

AYIN BİTKİSİ: Sosyete SarImsağI (Tulbaghia violaceae)       MAYIS  2005

Alliaceae familyasından olan Sosyete Sarımsağı’nın (Tulbaghia violaceae), Anavatanı Güney Afrika’dır. Sarımsakgillerden olan bu bitki, Sarımsak Derneği tarafından önerilmiş, (Plant of the Garlic Society), Türkçe’ye yanlış tercüme edilerek  adı Sosyete Sarımsağı olmuştur. Soğan görünümdeki  bitkinin yaprakları  grimsi-yeşil  renkte   olup,      30-60cm'ye kadar uzar. Rizomlu bitkilerdir, köklerinden kardeşlenme ile çoğalıp, dolgun bir görünüm sergilerler.  Kuraklığa  ve -10 °C soğuğa dayanıklı bir bitkidir.

 

Uzun saplarının  üzerindeki kokulu leylak rengi çiçekleri, grimsi-yeşil yapraklarla birlikte, bitkiye hoş bir görünüm kazandırır. 2-3 cm uzunluğundaki çiçekler, grup oluştururlar.   Bitki ilkbahardan, sonbahar sonuna kadar çiçeklidir. Peyzajda bordür bitkisi olarak veya taş bahçelerinde gruplar halinde kullanılırlar.    

Güneşli veya  gölge yerlerde yetişebilir. İyi drenajlı verimli topraklarda daha iyi gelişim gösterirler. Fakir topraklara toleranslı olmasına rağmen gelişimleri daha yavaştır. İlkbahar ve yaz aylarında, suya gereksinimleri vardır, kışın bitki fazla su istemez.

 

Alacalı Sosyete Sarımsağı: Tulbaghia  violacea “Silver Lace” Bu bitkinin yaprakları, uzunlamasına krem renginde kuşaklarla kaplıdır. Çiçekleri alacalı olmayan Sosyete Sarımsak çiçeklerine göre daha büyüktür.

Sayfa Başı

 

PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER- AYIN BİTKİSİ                     NİSAN    2005    

Mart ayı içinde çalışmalar tüm hızı ile devam etti. Kaktüs evi dikimleri tamamlandı, 250 türden fazla kaktüs ve sukkulent dikildi. Kaktüs–Sukkulent Evi ile ilgili, bol fotoğraflı geniş bilgiyi Mayıs ayı bültenimizde bulacaksınız.

Merkezimiz bitkileri, 16-17 Mart tarihinde yapılan Ankara Moda Günlerinde, dekor olarak kullanılarak, yaz defilesi için çarpıcı tropik efekt  yaratıldı.

Üretim bütün hızı ile devam etti, kaktüs ve sukkulentler başta olmak üzere, 50 üzerinde yeni türün üretimine başlandı, bu sayının yeni gelecek tohumlarla, yıl içinde 100 ü bulması beklenmektedir.

Bahçemiz bitkileri çiçeklerini açmaya başladılar, bazı yeni tür nilüferler, ilk çiçeklerini açtılar. Fotoğraflarda açan çiçeklerden: Orkide Ağaçları Çiçekleri (Bahunia variegata, Bahunia purpurea-Türkiyede ilk), Felicia amelloides variegata (İlk defa 20 Nisan tarihinde satışa çıkacak) çiçekleri görülmektedir.

AYIN BİTKİSİ: ALACALI MAVİŞ (Solanum Rantonnettii variegata)   NİSAN  2005

Solanumlar patates ailesinden, herdemyeşil çalı formunda bitkilerdir.Belirli olgunluğa eriştiklerinde çok dallanan bir yapı gösterirler. Bazı türler sarmaşık şeklindedir.

 Alacalı Maviş (Solanum Rantonnettii variegata) ilk defa Avustralya’da 2002 yılı Ocak ayında, “Chloe” adı ile satışa sunulmuştur. Yaprakları yeşil-beyaz alacalıdır, mavi-mor çiçekleri, yaprağı alacalı olmayan Maviş (Solanum rantonettii) çiçeklerine çok benzemekle beraber, daha koyu renkli ve daha dikkat çekicidir. Genel yapısı, Mavişe göre daha kompaktır. Uygun ortamda yıl boyu çiçek açar. Bol ışıklı, güneş alan, drenajı iyi olan ortam idealdir. Hızlı büyüdüğünden, etrafına  istenmeyen şekilde uzun dallar verebilir, bu nedenle arada bir, şekil budaması yapılması uygundur.

 Hafif derecede, kısa süreli donlara dayanıklıdır. Ülkemizde Akdeniz sahil kuşağında, ve Ege de korunaklı yerlerde, dış mekan bitkisi olarak yetiştirilebilir. Diğer bölgelerimizde dış mekanda, yazın saksı içinde olan bitkiler, kışın korunaklı bir yere nakil edilmelidir. Üretimi çelikledir.

 Ülkemizde, Palmiye Merkezinde 2002 yılı Mart ayında üretimine başlanan Solanum rantonettii variegata, Türkiye de ilk defa 25 Nisan 2005 tarihinde, küçük saksılarda iç mekan, büyük saksılarda (az sayıda)  dış mekan bitkisi olarak satışa sunulacaktır. Merkezimizde, 17cm çapındaki saksıda 20 YTl, 25cm çapında saksıda 100-130cm boyda 50 YTl dan satışa çıkacak bitkiler için sipariş alınmaktadır. Ülkemizde ilk defa merkezimizde üretilen,  Avustralya kökenli, Kanguru Elması “Solanum avricula satışına da aynı tarihte başlanacaktır. Avustralya’da birkaç metre boya erişen, soluk mavi çiçekli bu bitkinin, 2-3cm uzunluğunda eliptik, sarı-kırmızı meyveleri ve derin girintili yaprakları olağan dışı bir görüntü vermektedir. Bitki  hafif ve kısa süreli dona dayanıklıdır. Soğuk bölgelerde kışın ölür, ancak yıl içinde olgun meyvelerinden toplanan tohumlarla, ertesi yıl  tekrar kolaylıkla üretilebilir. 18cm çapında saksıda satışa çıkacak bu bitkinin  fiyatı 20 YTl olacaktır.

Bu iki tür dışında Palmiye Merkezi nde MavişSolanum rantonettii’, Yumurta PatlıcanıSolanum melongena cv.Ovigerum, Dikenli Solanum “Solanum sisymbrifolium”, Kış Kirazı Solanum pseudocapcicum, Sarmaşık Solanumlar “Solanum wendlandii”, Solanum crispum, Solanum jasmonioides, türleri bulunmaktadır.

 

Sayfa Başı

 

PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER - AYIN BİTKİSİ                            MART  2005

Merkezimiz her zaman olduğu gibi, Şubat Ayını da yoğun bir çalışma temposunda geçirdi. Yazın ziyaretçilere açılacak olan, bahçemizin inşaatı devam ederken, bir taraftan da üretim, şaşırtmalar ve budamalara devam edildi. Çoğunlukla yağmurla geçen Şubat ayında, birkaç gece hafif derecede don oldu. 27-28  Şubat günleri kuzey bahçelerimiz su altında kaldı.

1 Şubatta, Peyzaj Mimarı Aylin Atasever kadromuza katıldı. 11 Şubatta bütün personelin katılımı ile Köyceğiz-Ortaca  ve civarındaki Süs Bitkisi Yetiştiren Seralar ziyaret edildi. Kaktüs ve sukkulent bitki koleksiyonumuzun zenginleştirilmesi için, 17 Şubatta  Bodrum da amatör kaktüs bilimci, Müh.Turan Baykal,  21 Şubatta Antalya-Kurşunlu da Kaktüs üreticisi Taner Angay ziyaret edildi. Her iki kaktüs bilimciye, Kaktüs Evimize yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ederiz. 

Yasin Soy Koreografi tarafından, Yaz Modası çekimleri, Merkezimizde 15 Şubatta, bütün gün devam eden yağmur altında yapıldı. Bu çekimlere ait  Buğrahan Şirvancı'nın fotoğrafları ve son çekilen Aile Fotoğrafımızı görmektesiniz. Mankenin arkasında Ayın Bitkisi “Bal Yurops” yoğun, sarı çiçekleri ile dikkati çekmektedir.

AYIN BİTKİSİ: BAL YUROPS  (Euryops virgineus)                      MART  2005 

Asteraceae/compositeae familyasına ait Euryops'un yaklaşık 100 türü bulunmaktadır.   Herdemyeşil, çalı, tek yıllık ve çok yıllık türlere sahip olan Euryops'lar, doğal olarak, Güney Afrika'nın kayalık bölgelerinde ve Arap yarımadasında bulunur. Soğuğa dayanıklı bitkilerdir. Papatyaya benzer çiçekleri vardır.

Bal yurops (Euryops virgineus), Güney Afrika'nın endemik bitkilerindendir. Doğal olarak, Kumlu yamaçlarda ve kireçli alanlarda bulunmaktadır. 1.5 m boylanan ve taçlanan bitkimiz hızlı büyür. Sürgün uçlarında, çoklu demet halinde çıkan, 8-10 mm çapındaki sarı çiçekleri kış sonu veya ilk bahar başında açarlar. Bitkinin tümünü sık bir şekilde örten sarı renkli çiçekleri çok uzaktan bile dikkat çekicidir. Kışın bulutlu, kapalı atmosferine canlılık ve renk katarlar. Hızlı büyümesinden dolayı, özellikle yeni kurulan bahçelerde kullanılması uygundur. Kısa boylu açan çiçekli alanlarda, arka sıraya uygulandığında, görsel açıdan muhteşem bir görüntü yaratırlar.

Koyu yeşil küçük yaprakları vardır. Çok küçük meyveleri, 1.8- 2.5 mm oval, hafif köşeli sarı kahverengidir. Gösterişli çiçekleri nedeniyle böcekler ve  bal arıları tarafından sık sık ziyaret edilir. Bu da bitkilerin döllenmesine yardımcı olur. İyi bir gelişme için yeterli su ve güneşe ihtiyaç duyarlar. Dona ve susuzluğa dayanıklıdır. Sert esen rüzgarlara karşı hassastır.

Çiçeklenmenin ardından sert budama gerektirir, bu muntazam bir gelişme için gerekli bir uygulamadır. Tohumdan ve çelikten üretilebilir. Çelikten üretildiğinde daha çabuk çiçeklenir.  

Merkezimizde Yurops'un, daha büyük yaprak ve çiçeği olan, Euryops pectinatus türü de  bulunmaktadır. Bu bitkinin istekleri ve üretimi aynı Bal yurops gibidir.

Sayfa Başı

 

PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER - AYIN BİTKİSİ                         ŞUBAT  2005

DİKİLİ ATATÜRK BOTANİK BAHÇESİ KURUCUSU MACİT ERSOY’U KAYBETTİK.

 Macit Ersoy, 19 haziran05 1964'te, Heidelberg Üniversitesi Botanik Bahçesinde Bahçıvan olarak göreve başlamış, üç yıllık Genel Botanik Bahçıvanlığı eğitimi gördükten sonra, aynı üniversitede çalışmalarını sürdürmüştür. 1974 yılında Ruhr Üniversitesi, Bochum Botanik Bahçesinin Çöl bitkileri Bölümü uzmanlığına getirilmiş, botanik dünyasındaki çalışmalarını zamanın Profesör, Doktor, uzman Biyoloji talebeleri ve asistanlarına aktararak çalışmalarını sürdürmüştür. Çalışma hayatında, değişik ülkelerdeki, bitki araştırma seyahatlerine katılmıştır.

Gerek kişisel çabaları, gerekse dünyanın bir çok Üniversitesi ve kamu botanik bahçeleriyle yakın işbirliği sayesinde edindiği  bilgi birikimini ülkesine aktarmak için, Almanya’da emekli olduktan sonra, ana yurduna dönmüştür. 1995 yılında İzmir’in Dikili İlçesinde, Dikili Belediyesi’nin gösterdiği Katrancı Tepesinde 50 hektarlık bir alanda Atatürk Botanik Bahçesi’nin temelini  atmıştır. Tepenin adı da, Ata Tepe olarak değiştirilmiştir.                                       

Almanya’dan bizzat getirdiği bitkilere ilave olarak, kişisel gayretleri ile,Karaca Arboretumu, Muradiye Orman Fidanlığı başta olmak üzere,  değişik kuruluşlar ve Palmiye Merkezinden çeşitli bitki örnekleri toplamış, koleksiyon bitki ve ağaç sayısını arttırmıştır. Macit beyi, 19 Ekim, 2004 tarihinde, 75 yaşında  kaybettik. Ülkemizde birçok üniversitenin yapamadığını, tek başına başaran, dürüst, çalışkan, ülkesini seven, botanik aşığı Macit Ersoy’u rahmetle anıyor, genç botanikçilere örnek olmasını diliyoruz.

AYIN BİTKİSİ    Senegal HurmasI-(Phoenix reclinata)                 ŞUBAT 2005 

Hurmalar (Phoenix), eski kıtaların palmiyelerindendir. Afrika, Anadolu (Girit, Datça, Bodrum), ve Asya’da  geniş yayılım gösterirler.Genelde dayanıklı, gösterişli, tüysü yapraklı palmiyelerdir. 17 tür olan hurmaların ortak özellikleri, yaprak sapının iki tarafında bulunan yaprakçıkları, V şeklinde yukarı doğru uzanırlar, gövdeye yakın kısımdaki yaprakçıklar diken şeklini almıştır. Hurmaların hepsinde erkek ve dişi bitkiler ayrıdır.

Phoenix reclinata (Senegal Hurması), Afrika ve Madagaskar kökenlidir. Doğasında, su kenarı, sulak alanlarda bulunur. Taban suyuna, hafif dona dayanıklıdır. Merkezimizde -3’de yaprakları zarar gören Senegal Hurması, -8°C’ye kadar canlılığını sürdürmektedir. Genç bitkiler dondan korunmalıdır.

Direkt güneş ışığına gereksinim duyarlar, hafif gölgeye de dayanırlar. 10-12m’ye kadar boylanırlar. Kardeşlenme gösteren bir palmiyedir. Ana gövdenin yanından çıkan kardeş gövdeler, dışarı doğru eğiktir. Bu nedenle Senegal Hurması soliter kullanımda da çok dolgun bir görünüm sergiler. Sarı çiçekleri ilkbaharda açarlar. Sonbaharda olgunlaşmaya başlayan meyveleri, önce parlak turuncudur, sonra kahverengiye dönerler. Tohumdan üretilirler. Taze tohumlar genellikle bir ay gibi kısa sürede çimlenirler.

Özellikle Amerika’da peyzaj uygulamalarının popüler bitkisidir. Su kenarı ve doğal park uygulamalarında soliter kullanılabilir.

Merkezimizde 10 yaş üzeri, yüzlerce Senegal hurmasının yanında, bu hurmaların  Cüce hurma "Phoenix roebelini" ile elde edilen 2 yaş üzerinde hibridleri mevcuttur.

Merkezimizde Hurmaların (Phoenix) 12 türü mevcuttur. Phoenix acoulis, Phoenix laureri var. humilis, Phoenix reclinata x roebelenii, Phoenix sylvestris, Phoenix blue hybrid koleksiyonumuzda bulunmaktadır. Phoenix canariensis, Phoenix dactlyfera, Phoenix theophrastıı, Phoenix theophrastıı ‘Gölköy', Phoenix roebelenii, Phoenix rupicola, Phoenix reclinata üretimi ve satışı devam etmektedir.

Sayfa Başı

 

PALMİYE MERKEZİNDEN HABERLER - AYIN BİTKİSİ 
Ocak 2005

Aralık ayında, dış mekanda dikili, dona duyarlı bitkilerin, yağmur ve soğuktan korunmaya alınma işlemleri bitirildi. Çelik alma, kap değiştirme ve olağan bakımlar devam etti. Aralık ayında, bahçe ve seramızda açan çiçekli bitkilerimizden başlıcaları: Atatürk Çiçeği (Ponsettia) Euphorbia pulcherrima” , Japon Dikeni Euphorbia milli', Güller Rosa sp .” Aloeler (Özellikle “ A.saponaria” ve “ A.arborea'), Felisya Felicia amelloides” , Starliçeler Strelitzia regina” , Kırmızı Çiçekli Sestrum Cestrum Elegans” , Para Bitkisi Crassula ovata”, Eforbiya Euphorbia grandicomis” , Yasemin Çiçekli Acem Borusu Bignonia jasminoides”, Teukriyum Teicrium fruticens” , Göz Yaşı Bitkisi “Kalancho tubiflorum” oldu. Sürpriz olarak Çöl Gülü Adenium obesum ” 2004 yılı içinde, ikinci dönem çiçek açtı. Canlı kırmızı renkli meyveleri ile Nandina Nandina domestica ” ve altın sarısı renkte meyveleri ile Kumkuat Citrus fortunella microcarpa ” bahçemize renk katan bitkilerdi. Sonbaharın sarı, kırmızı, kahverengi yanında, açan çiçeklerimiz ve meyvelerimiz bahçeyi bir renk cümbüşüne çevirdi.

 
AYIN BİTKİSİ Mücevher Bİtkİsİ- Para Bitkisi ( Crassula ovata )       Ocak 2005

200'e yakın türü olan Krassula'ların anavatanları Asya, Avustralya, özellikle Güney Afrika'dır. Sukkulent (etli yapıda) yapraklara sahip, kolay üretilebilen Krassula'ların bazı türleri dona dayanıklıdır. Krassula'lar, çiçeklerinin sepal, petal ve karpel sayısı eşit olduğundan en basit çiçek yapısına sahiptirler. Krassula türleri kendi içinde çok farklılık göstermektirler.

Crassula portulacea sinonimi ile de bilinen Crassula ovata , Crassulacea ailesinin en çok yetiştirilen türüdür. Para Bitkisi yavaş büyüyen, büyük çalıdır. 1-1,8 metreye kadar boylanabilen bitkimiz, 1-1,5 m taçlanmaktadır. Eliptik, koyu yeşil, etli yapraklara sahiptir. Kışın grup halinde, pembe, yıldız şekilli çiçekler açar. Erişkin bitkiler, ilginç gövde yapısı ve dallanması ile, doğal bonsai görünümündedir. Soğuktan etkilendikleri için bitkinin dondan korunması gereklidir.

İç mekanda da kullanılan Para Bitkisi karanlık koridorların ve banyoların bitkisi değildir. Direkt güneş ışığı bu bitki için çok önemlidir. Yazın göreceği yeterli güneş ışığı kışın çiçeklenmeyi teşvik edecektir. Sıcak günlerde sulanmasına özen gösterilmeli ve hava sirkülasyonunun olduğu yerler seçilmelidir.Sahil iklimi, gelişimi için uygundur. Kaya bahçelerinde ve informal bordür bitkisi olarak, özellikle kuru ve sıcak alanlarda kullanılabilirler. Üretimleri, tohumla ve çelikle kolaylıkla yapılabilir.

Merkezimizde Crassula arborescens , Crassula ruprestis ve Crassula ovata ‘Gollum' türleri de bulunmaktadır.