banner
palmiyemerkezi
anasayfa
ayinbitkisi
arsiv
bos1
baglantilar
iletisim
kitap
palmiye böceði
basýnda
siteyioneriniz
harita
sorular ve cevaplar
ulasim
lisan seç
intro
bos2
bos2
bos2

10.03.2004

ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜNE
                                                ANTALYA
 

Sayın Müdür,

23 Şubat 2004 tarihli, ZKT.250VO70022/5-2-288 yazınızla, ithal permisi alınan Nilüfer Rizomu ithalimizde bizi üzen ve maddi zarara sokan usulsüzlükler yaşanmıştır. Daha önce Antalya Giriş Kapısından bitki ithalatında güçlük yaşandığı konusunda uyarılmış ve ithalatın konuyu bilen, Yalova veya İstanbul giriş kapılarından yapmamız önerilmişti.

Ülkeye yeni türler kazandırmak ve açacağımız botanik parkına katkıda bulunacağı göz önüne alarak, yapacağımız yasalara ve mevzuata uygun ithalatımızın, ürünün kısa sürede ambalajından çıkarılarak ısıtılmış havuzlara konulması gerektiğinden, bize yakın Antalya Girişinden olmasını uygun gördük.

Nilüfer rizomunun ne olduğunu, Nymphea kültürlerini hiç duymamış olan, ilgisiz, bilgisiz müdürlüğünüz elamanı, 170 milyon lira değerinde örnek alarak Narenciye Enstitüsü laboratuarına göndermiştir. 170 milyon lira değerinde bitki de, bu akıllı tarafından şahit olarak etiketlenmeden alınmıştır. Bu şekilde değerli ve çok az sayıda getirttiğimiz türlerin %40 ı kaybedilmiş ve karıştırılmıştır.

Nematod araştırılması istenen bitkiler, Uluslararası Phytosanitary belgesi ile gönderilmiş olup İsrail Tarım Bakanlığı tarafından kontrolu yapılmıştır ve bütün AB ülkelerine ikinci bir kontrolsuz girmektedir, ayrıca İsrailde patojen nematod olmadığı bilinmektedir.

Nematod araştırılması gerekse bile 2 bütün rizom değil bir rizomdan alınacak ufak bir parça yeterlidir. Rizomun tümünün gönderilmesine gerek yoktur, bunu uzman olmayan her ziraat mühendisi bilir, aksi takdirde Antalya gümrüğünden ithal edilen 6 metre boyundaki palmiyelerin de bütün halde tetkike gönderilmesi gerekir. Şahit olarak alınıp, etiketlenmeden hepsi aynı torbaya konulan ikişer numunenin neyin şahidi olacağı (bütün kargo gümrükte tutulurken) benim mantık ölçülerimin dışındadır.

Bu kafaya göre değişik renkli aynı tür bitkinin her renginden en az 4 adet getirtilmesi gerekir, bunların tamamı da işgüzarların muayenesi sonucu gümrükten çekilemeden biter veya şanslıysanız, karışık olarak yarısını (şahit) alırsınız. Gereksiz tetkik sonucu rizomların bozulması, Narenciye Estitüsü ilgililerinin hızlı çalışması ve raporu en kısa zamanda vermeleri ile önlenmiştir. Fakat bu gereksiz gecikme hem rizomları tehlikeye atmış, hem de ek ardiye ücreti, gereksiz laboratuar tahlil ücretleri ödememize neden olmuştur.

Memurunuzun verdiği zarar, rizom değeri olarak 340 milyon liradır (fatura bilgilerinde görülebilir, tahlile gönderilen ve şahit olarak ayrılan rizomların KDVsi de tarafımızdan ödenmiştir), gereksiz beklemeden dolayı THY na 166 milyon lira ardiye ücreti, gerekliği çok şüphe götürür tahlil raporu için Narenciye Enstitüsü laboratuarına 177 milyon lira ödenmiştir. Saatler süren telefon faturaları bu 683 milyon lira dışındadır.

Uğradığım zararın tarafınızdan karşılanıp karşılanmayacağını, yasal haklarım mahfuz kalmak şartı ile bildirmenizi rica eder, saygılarımı sunarım.

Doç. Dr. Ragıp ESENER

BİLGİ
1. Tarım ve Köy Hizmetleri Bakanlığı, Ankara
2. Tarım İl Müdürlüğü Antalya
3. Narenciye Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya
4. NET Gümrük Müşavirliği Ltd Şti. Antalya
5. Palmiye Merkezi WEB Yöneticisi, Muğla
 

 

 

Sayfa Başı