palmiyemerkezi
anasayfa
ayinbitkisi
arsiv
bos1
baglantilar
iletisim
kitap
palmiye böceði
basýnda
siteyioneriniz
harita
sorular ve cevaplar
ulasim
lisan seç
intro
bos2
bos2
bos2

RAPHİOLEPİS (Indian Hawthorn)

Bugün tanıtacağımız Raphiolepis bitkileri, uzun süre önceleri ithal edilerek ülkemize girmiştir, özellikle İstanbul ve Marmara Bölgelerimizde ilgili seralar tarafından bilinirler. Ancak her istenildiği zaman bulunmamaktadırlar, Akdeniz Bölgemizde ise genellikle fazla bilinmemektedirler.

Peyzajda informal çit bitkisi veya gruplar halinde kullanılırlar. Özellikle kışın dökülmeyen parlak gösterişli yaprakları ve ilkbahar yaz çiçekleri ile bahçelerimizde kullanabileceğimiz dayanıklı bitkilerdendir. Palmiye Merkezinde Raphiolepis umbellata ve Raphiolepis indica üretimde bulunmasına karşın henüz çok büyük örnekleri yoktur.

RAPHİOLEPİS (Indian Hawthorn)

Raphiolepis’ler gülgiller (Rosaceae) ailesindendir. Güney Doğu ve Doğu Asya kökenli, subtropik bitki olmalarına karşın,  oldukça dayanıklı, 10 dolayında türü kapsayan bir cinstir. Türler, çalı formunda ve her daim yeşildir. Genelde boylanma yerine daha fazla yanlara doğru genişlerler. Kalın, parlak koyu yeşil yaprakları, türlere göre 8 cm uzunluk ve 4 cm ende olabilir. Salkım şeklinde oluşan, 5 petalli, yıldız şeklinde, kokulu çiçekleri, ilkbahar sonu veya yazları açarlar.

Raphiolepis umbellata: Japonya ve Kore kökenlidir. Koyu yeşil, parlak ve sert yapraklarının kenarları hafif dişlidir, yapraklar 8-9cm uzunluğa erişebilir. Çiçekler 10 cm kadar uzunluktaki bir sap üzerinde salkım şeklinde olurlar. Çiçekler 1-2cm çapında, 5 petalli beyaz renkte ve güzel kokuludur. Beyaz çiçeklerin kenarları, bazen gül pembesi renkte görülür. Bitki 150 cm yüksekliğe ve çapa erişir. -10°C soğuğa dayanmaktadır.

Raphiolepis indica: Her ne kadar ismi Hindistan’ı düşündürüyorsa da vatanı Çindir. Yaprakları R.umbellata’ya göre biraz daha ince ve küçüktür. Çiçek sapları 7-8cm, beyaz çiçekleri 1–1,5cm çapında ve ortaları pembe renktedir. Çiçekler ilkbaharda açarlar. Bu bitki de 150 cm yüksekliğe ve 120cm çapa erişir. Dona dayanıklılığı R.umbellata’ya göre biraz daha azdır.

 

KR. x delacourii: Rhapiolepis umbellata ve Rhapiolepis indica arasında oluşturulan bir hibridtir. Yukarıdaki türlerden farklı olarak, yaprakları biraz daha kısa, çiçekleri pembe renkte, 2cm çapındadır. Dona dayanıklılığı R.umbellata gibidir.

Raphiolepis’ler, dış mekânda, nemli, organik maddeden zengin, süzek bir toprakta yetiştirilmelidirler. Güneş altında veya yarı gölgede olabilirler. Akdeniz ikliminde, sulama olanaklarının kısıtlı olması durumunda, yarı gölgede yetiştirilmelerini öneriyoruz. Büyüme döneminde, ayda bir gübre verilmesi uygun olur, saksılarda yetiştiriliyorsa, yavaş salınımlı, uzun etkili gübre ile iyi sonuç alınır.