palmiyemerkezi
anasayfa
ayinbitkisi
arsiv
bos1
baglantilar
iletisim
kitap
palmiye böceði
basýnda
siteyioneriniz
harita
sorular ve cevaplar
ulasim
lisan seç
intro
bos2
bos2
bos2

KARDİNAL ÇİÇEĞİ (Lobelia cardinalis )  

Bahçenize renk katmak için, doğal bitkilerin en kırmızı yapraklısı, -25 ºC dereceye dayanan, çiçekleri de çekici kırmızı renkte olan bir bitki mi arıyorsunuz? Adres LOBELİA CARDİNALİS: Kardinal Çiçeğidir.Lobelya’lar Kampanula ailesinin, 370 türden oluşan bir cinsidir. Genelde Afrika ve Amerika kıtasının bitkileridir. Dona dayanmayan türleri olduğu gibi, çok soğuk yörelerde yetişen türleri de vardır.Lobelya türlerinin hemen hepsi, süs bitkisi olarak, sarkıcı olarak saksılarda, aranjman saksılarında,  bordür bitkisi olarak, kır bahçeleri uygulamalarında, bazıları da su kenarı bitkisi olarak kullanılırlar.

LOBELİA CARDİNALİS: Kardinal Çiçeği

Kanada’dan, ABD ve Meksika’ya uzanan coğrafi bölgede bulunan bir türdür. Özellikle, göl ve dere kenarlarında ve sulak alanlarda yetişmektedir. Kardinal Çiçeği, yumru köklü (Rizomlu), çok yıllık otsu bir bitkidir. Olağanüstü kırmızı renkli, uzun oval yaprakları ile diğer lobelyalardan kolaylıkla ayrılır. Bitkinin yüksekliği bulunduğu yere göre, 90-100cm e kadar yükselir, genelde güneş altında daha kısa kalmaktadır. Dona son derece dayanıklıdır. -25 ºC soğukta yaşamını sürdürmektedir. Don olduğu takdirde yapraklarını kısmen veya tamamen kaybeder, havaların ısınması ile rozet şeklinde, çok sayıda yeni kardeşler ile yaşama geri döner.Genelde Haziran ayında çiçek açmaya başlar, çiçeklenme Ekim ayına kadar sürer. Uzun sap üzerinde, salkım şeklinde dizilen, boru şeklindeki, parlak kırmızı çiçeklerinin her biri 3-5cm dir. Çiçeklenme sona erdikten sonra, uzun çiçek sapı kesilirse, yeni çıkan kardeşlerin tekrar çiçek açmaları sağlanır ve çiçeklenme süresi don oluncaya kadar devam eder.

Kardinal Çiçeğinin üretimi, ilkbaharda yeni oluşan kardeşlerin ayrılması veya ilkbaharda tohumlarının ekilmesi ile yapılır.

Ülkemizin kuzey ve batı yörelerinde tam güneş altına dikilebilir. Akdeniz sahil kuşağı ve iç Anadolu’da güneş altında yaprak renginde açılma olabildiğinden yarı gölge alanlarda daha güzel görünür. Suya çok gereksinimi olan bir bitki olduğundan, toprağı daima nemli tutulmalıdır.

Özellikle su bahçelerinde, havuz kenarlarında, hatta irisler ve dietesler ile birlikte bataklık alanlarda kullanılabilir. Phlaris arundinacea ve Miscanthus sinensis gibi alacalı yapraklı (Variegata) bitkilerle hoş bir kontrast oluşturur.