palmiyemerkezi
anasayfa
ayinbitkisi
arsiv
bos1
baglantilar
iletisim
kitap
palmiye böceði
basýnda
siteyioneriniz
harita
sorular ve cevaplar
ulasim
lisan seç
intro
bos2
bos2
bos2

 MAVİ EKEVERYA   (Echeveria glauca)

 

 

Ekeveryalar (echeveria), kaktüs ve etli yapraklı bitkilerin, krassula (crassulaceae) ailesine ait bir cinstir, doğal olarak Meksika’dan Güney Amerika’nın kuzey batısına kadar olan bölgede bulunurlar. Susuzluğa dayanıklı, güneş altında korumasız kalabilen bitkilerdir.

Tanıtımı yapacağımız Mavi Ekeverya “Echeveria glauca” türü, ülkemizde az da olsa tanınan bir bitkidir. Rozet şeklinde yaprak dağılımı gösterir, gri-mavi yaprakları ile ilgi çekici bir bitkidir. Aşırı güneşte ve susuzlukta yaprak uçları hafif kırmızımsı olabilir. Yaz ve sonbaharda sarı,turuncu çiçekler açar. Çiçekler 20-25cm uzunluğunda bir sap üzerinde salkım şeklindedir.

Mavi Ekeverya, 20-30cm çapa, uzun yıllar sonra ise 30cm yüksekliğe erişebilir. Ancak boyu uzayan bitkiler alt yapraklarını kaybettiklerinden ve gövdeleri de, genelde çok düzgün olmayıp bir tarafa yattığından çok çekici gözükmezler. Bu nedenle doğal bahçeler dışında, uzayan bitkilerin 2-3yılda bir yenilenmesi uygun olur.

Mavi Ekeverya, güneş ve yarı gölgede yetişir, bol ışıklı olmak koşulu ile iç mekana da uygundur, sıklıkla iç mekan bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ancak bitkinin soğuğa dayanıklığının -12°C olduğu göz önüne alınırsa, ülkemizin bütün kıyı bölgelerinde dış mekan bitkisi olarak yetişeceği açıktır.

Doğası gereği kuraklığa dayanıklıdır, bu nedenle özellikle kurak kaya bahçelerinde sıklıkla kullanılırlar. Neme dayanıklı olmakla birlikte, yapraklarının ıslak olmasından hoşlanmaz, olanak olduğu takdirde sulama topraktan yapılmalıdır. Devamlı sprink kullanılan, çim alanlarda dikilmesi uygun değildir.

Palmiye gibi, yanlara aşırı yayılıp gölge yapmayan ağaçlar etrafında süsleme amacı ile, bahçe yolları kenarlarında, sulanması ihmale uğrayabilecek göbeklerde veya kaya bahçelerinde kullanılmaları uygundur.

Bitkinin zamanla yaşlanan, bozulan yaprakları alınmalıdır. Devamlı kardeşlenme gösterir, yanındaki kardeşler ayrılarak kolaylıkla üretilir. Yıllar sonra gövde uzar ve eğilirse, uç kısmı kesilerek törflü bir ortamda köklendirilir ve tekrar dikilir.