|
200'e yakın türü olan Krassula'ların anavatanları Asya, Avustralya, özellikle Güney Afrika'dır. Sukkulent (etli yapıda) yapraklara sahip, kolay üretilebilen Krassula'ların bazı türleri dona dayanıklıdır. Krassula'lar, çiçeklerinin sepal, petal ve karpel sayısı eşit olduğundan en basit çiçek yapısına sahiptirler. Krassula türleri kendi içinde çok farklılık göstermektirler.
Crassula portulacea sinonimi ile de bilinen Crassula ovata , Crassulacea ailesinin en çok yetiştirilen türüdür. Para Bitkisi yavaş büyüyen, büyük çalıdır. 1-1,8 metreye kadar boylanabilen bitkimiz, 1-1,5 m taçlanmaktadır. Eliptik, koyu yeşil, etli yapraklara sahiptir. Kışın grup halinde, pembe, yıldız şekilli çiçekler açar. Erişkin bitkiler, ilginç gövde yapısı ve dallanması ile, doğal bonsai görünümündedir. Soğuktan etkilendikleri için bitkinin dondan korunması gereklidir.
İç mekanda da kullanılan Para Bitkisi karanlık koridorların ve banyoların bitkisi değildir. Direkt güneş ışığı bu bitki için çok önemlidir. Yazın göreceği yeterli güneş ışığı kışın çiçeklenmeyi teşvik edecektir. Sıcak günlerde sulanmasına özen gösterilmeli ve hava sirkülasyonunun olduğu yerler seçilmelidir.Sahil iklimi, gelişimi için uygundur. Kaya bahçelerinde ve informal bordür bitkisi olarak, özellikle kuru ve sıcak alanlarda kullanılabilirler. Üretimleri, tohumla ve çelikle kolaylıkla yapılabilir.
Merkezimizde Crassula arborescens , Crassula ruprestis ve Crassula ovata ‘Gollum' türleri de bulunmaktadır. |