banner
palmiyemerkezi
anasayfa
ayinbitkisi
arsiv
bos1
baglantilar
iletisim
kitap
palmiye böceði
basýnda
siteyioneriniz
harita
sorular ve cevaplar
ulasim
lisan seç
intro
bos2
bos2
bos2

LİMON OTU – CYMBOPOGON CITRATUS

Vatanı Hindistan ve Sri Lanka dır. Gramineae ailesinden, yandan kardeşlenme ile büyük öbekler oluşturan çok yıllık bir ottur. Topraktan çıktığı yerde oluşan ince gövdeler, kamışa benzer, buradan çıkan yapraklar 100cm kadar boya erişir, bitkinin boyu 150 cm kadar olabilir, yandan verdiği piçlerle genişliği 90 cm e ulaşır. Soluk, mavi-yeşil yaprakları, elle ezildiğinde, çok keskin bir limon kokusu duyulur.

 

Limon otu, Çin mutfağının vazgeçilmez öğelerindendir, yemeklere konulduğu gibi, çorbası da çok içilir. Batı Afrikada limon otu çayının fazla tüketilmesi ile sivrisineklere karşı repellent etki oluştuğuna inanılır. Avrupa mutfağında genellikle balık ızgaralarında, balık üzerine sarılarak (defne gibi) hoş kokusu ve limon tadından yararlanılır.

 

  Bahçeye dikildiğinde çok kısa zamanda büyür ve rahatlıkla, çay veya yemek için yararlanılır. Limon otu hafif dona dayanıklıdır, yapraklarını kaybetse bile baharda tekrar sürer, bu nedenle Akdeniz sahil kuşağında yetiştirilebilir. Diğer bölgelerde saksıda yetiştirilmeli ve kışın don olmayan bir yere alınmalıdır. Soğuk bölgelerde sıklıkla yapılan bir uygulama, bitkinin ilkbaharda bahçeye dikilmesi, yazın ve sonbaharda yapraklarından faydalandıktan sonra, bir kısım köklü gövdenin saksıya alınarak, ilkbahara kadar evde muhafazasıdır.

 

 

 

 

Sayfa Başı